czwartek, 16 lipca 2015

Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną


Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według  mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :)






Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
1 łyżka kakao

Nadzienie:
750ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 – 2 łyżki cukru pudru
3 śmietan – fixy
½ tabliczki czekolady np. deserowej
½ kg truskawek

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajmy po trochu przesianą mąkę z kakao. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem.

Biszkopt pieczemy w 180C przez około 25 – 30 minut, w  zależności od piekarnika można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki, by je schłodzić.

Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już dobrze ubita, smarujemy nią spód biszkoptu, układamy na niej całe, wystudzone truskawki, przykrywamy je śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta.

Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił.


Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 komentarzy:

  1. aż się porsi o przejechanie łychą po tym o o oooo po tym białym <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie, bita śmietana i czekolada to moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny torcik, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda ślicznie, ten przekrój b. ładny :) Niby taki prosty, a cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie:) Truskawki zawsze na tak!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące... właśnie znalazłam tort na moje urodziny!
    www.kuliinarny.blogsot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. To mój ulubiony tort i pierwszy jaki zrobiłam to właśnie z Pani przepisu, mam do niego wielki sentyment. Czasami truskawki zamieniam na maliny. Jest przepyszny. Oby więcej takich przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly