piątek, 22 maja 2015

Szarlotka sypana


O szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu,  a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta.






Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny (około 400g)
3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia       
Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje)
Cynamon
250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego
sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta


Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty sok z cytryny.

W przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny.


Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko.

Blaszkę wielkości 23 x 34cm (lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) wykładamy papierem pergaminem.

Zimne masło dzielimy na 3 części: 1 x 50g i 2 x 100g. Najmniejszą część masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część masła.

Ciasto pieczemy w 180C, na środkowym poziomie piekarnika, przez około 45 – 50 minut.


Zimne ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wiosenne słodkości!

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

8 komentarzy:

  1. wygląda fantastycznie!
    masz rękę do tych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię szarlotki, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Taką szarlotkę to pokuszę się zrobić-bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że wróciłaś! A szarlotkę sypaną uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam, ale nie wyszła tak perfekcyjnie jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam, ale nie wyszła tak perfekcyjnie jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kojarzy mi się z przyjaciółka ona taką robi.Najlepsza szarlotka to jej słowa. Fajna ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly