Kociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem
jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i
kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na
obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą.
Składniki (na 5 – 8 osób):
3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja)
1 średnia cebula
500g kiełbasy najlepiej podwędzanej
500g ziemniaków
500g kapusty kiszonej
500g pomidorów świeżych lub z puszki
1 przecier 80g
Ok. 2 – 3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pieprz,
Sól
Zrobienie kociołka rozpoczynamy od przygotowania wszystkich
składników (obrania i pokrojenia). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Świeże
pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w większe kawałki.
Świeże papryki kroimy w podłużne paseczki. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w kostkę.
Do dużego garnka (około 5 litrowego) wlewamy olej i
podgrzewamy, a następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy, co pewien czas
mieszają, po czym dodajemy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy, dodajemy
ziemniaki, zalewamy około litrem wody, solimy płaską łyżeczką soli i
zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone świeże papryki, pomidory, przecier i
ponownie zagotowujemy, po czym gotujemy chwilę na wolnym ogniu, by papryka
lekko zmiękła. (Jeśli zamierzamy użyć papryki ze słoja, dodajemy ją na sam
koniec, gdy danie jest już gotowe, by się nie rozgotowała). Na koniec dodajemy
pokrojoną kiszoną kapustę, pieprz, słodka paprykę, zagotowujemy i gotujemy
jeszcze około 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Danie po ugotowaniu jest gotowe
do jedzenia, ale pozostawione na kilka godzin zyskuje bogatszy smak i aromat.
Danie podajemy z pieczywem.
R E K L A M A | ||
Pyszny,sycący obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
OdpowiedzUsuńwysyłam męża z dużym słoikiem:D
OdpowiedzUsuńFajne i sycące danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jednogarnkowe dania - idealnie rozgrzewają zimą :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl