Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy
bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort
jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość
oryginalny smaczek :)
Składniki:
5 jajek
35 dag cukru
22 dag margaryny
35 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
22 dag maku (całego)
Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem):
20 dag masła
8 łyżek cukru pudru
½ szklanki kefiru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 – 2 łyżki gorzkiego kakao
Olejek rumowy (ilość wg uznania)
Dodatkowo:
Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracji
Alkohol (np. rum) lub woda do nasączenia tortu
Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub
spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną.
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do
białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym
stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno
ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do
masy makowej i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto przelewamy do
tortownicy i pieczemy w 180⁰C
około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym
piekarniku.
Po wyjęciu z piekarnika
pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3
lub 4 blaty.
Miękkie masło ucieramy z
cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po
trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i olejek
rumowy.
Blaty ciasta delikatnie
nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by
warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również
niewielką ilością kremu.
Boki tortu można obsypać
kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami.
R E K L A M A | ||
Wspaniały!!! równiusieńki,idealny:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda baardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuńCudny tort i to z naszym ulubionym makiem :D
OdpowiedzUsuńLubimy piec torty ale chętnie spróbowałybyśmy tort kogoś innego ;P
Mniam, ależ wspaniałe ciacho, wygląda po prostu bosko:)
OdpowiedzUsuńMmm, ten krem rumowy kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuję :) Super Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten tort, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Tort na bogato :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, potwierdzam, upiekłam go już 2x, polecam gorąco! Oto moja jego wersja: http://angelasdelicacies.blogspot.it/2016/01/tort-makowy-z-kremem-rumowym-poppy-and.html
OdpowiedzUsuń