piątek, 30 maja 2014

Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem


Dziadek mojego męża, który był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje :)

Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki.





Składniki na ciasto:
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody)
80g masła
1 jajko
2 żółtka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka soli
4 szklanki mąki

Kruszonka:
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki

Dodatkowo:
Około 1kg rabarbaru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
1 litr mleka
½ szklanki cukru


Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym do gotującego mleka pierw wsypujemy cukier i chwilę go mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy zawiesinę budyniową i mieszamy do czasu, gdy się zagotuje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem, by nie zrobił się kożuch.

Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.

Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę.

Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli zależy Wam, by warstwa budyniowa nie zmieszała się z warstwą z samym rabarbarem, najlepiej wyłożyć blaszkę pergaminem, na środku robiąc przegródkę z papieru do pieczenia.

Większą część ciasta drożdżowego (około 2/3) dajemy na tę część blaszki, gdzie będzie sam rabarbar, mniejszą na część z budyniem.

Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i mieszamy razem łyżką, po czym przekładamy na część gdzie jest mniej ciasta. Na drugą część kładziemy sam rabarbar. Wierzch całego ciasta pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto drożdżowe pieczemy około 40 minut w 180⁰C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rabarbalove

Rabarbalove

Piknik majowy

6 komentarzy:

  1. gdybym wpadła na pomysł upieczenia dwóch ciast na raz, pewnie już by mnie z Wami nie było, zawał, udar i nie powiem co jeszcze....zasługa lewych łap;D

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejne drożdżowe ciasto które dzisiaj oglądam, muszę w końcu i ja upiec

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Paten super, też czasami tak robię jak mi zostanie np mak to robię polowe z makiem drożdżowe a polowe z owocem. Z budyniem to ja bardzo lubię ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto idealne zrobilam i wyszlo😀😀😀

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly