poniedziałek, 9 grudnia 2013

Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli


Ostatnio wypróbowuję wszystkie ciekawe przepisy na różnego typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :)



Składniki:
½ kg mąki (ok. 3 szklanki)
1 szklanka letniego mleka
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
2 – 3 duże jabłka

Olej do smażenia racuszków
*cukier puder do posypania

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.


Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy.


Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor.


Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

11 komentarzy:

  1. fajne takie puszyste i jaki fajny krab ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania siostry Anieli. Racuszki wyglądają pysznie z jabłkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że je dopisałaś do akcji placuszkowej. Wykorzystam przepis na pewno na dniach. Pięknie wyrosły :)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, uwielbiam placuszki...zapamiętam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie puszyste te placuszki :)) Mniam :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę zjeść takich nieskończenie wiele:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cos dla mnie ,często robię podobne racuchy.

    OdpowiedzUsuń
  8. O gdyby dziś ktoś nasmażyłby mi takich- zjadłabym sporo :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly