niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne z bakaliami i czekoladą


Jakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Do tego stopnia, że miały zostać na święta, a trzy dni przed pozostały śladowe ilości. Jak to powiedziała moja przyjaciółka Magda: silna wola okazała się silniejsza :) Trudno! Chyba czas upiec kolejną porcję, albo i kilka :)



Składniki:
250g margaryny
1 ½ szklanki cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 szklanki mąki
100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe
2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.)

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę 5mm x 5mm czekoladę i bakalie. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie formujemy łyżeczką lub ręcznie, małe ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między ciasteczkami dość spory odstęp.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor.
Zimne ciasteczka można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


5 komentarzy:

  1. Jakie duże kawałki czekolady ! Takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzenne ciasteczka z bakaliami to smak mojego dzieciństwa. Jak dla mnie to wymarzony wypiek na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro znikły tak szybko to musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie ciasteczka :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęły! Sama nie potrafiłabym się długo opierać takim smakowitością! :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly