poniedziałek, 29 lipca 2013

Uniwersalne ciasto drożdżowe w 100% BEZ JAJ !!! ;)


Przepis na maślane ciasto drożdżowe bez jaj znalazłam w mojej ulubionej książce dr Oetkera, która dostaliśmy w prezencie ślubnym. W oryginale do ciasta dodaje się tylko płatki migdałowe, ale to zostawię sobie na czas, gdy nie będzie owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest mięciutkie i pyszne. Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze drożdżowe ciasto z jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się do upieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z borówkami lub malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi owocami, samo lub nawet z budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :)


Ciasto:
50 dag mąki
10 dag cukru
30g cukru waniliowego
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
Szczypta soli
250ml mleka
15dag masła

Kruszonka:
10dag masła
10 dag cukru
15g cukru waniliowego (ok.2 łyżeczki)
1 szklanka mąki

Dodatkowo:
Ok. 40 – 50 dag jagód lub innych owoców
Ewentualnie 1 łyżka cukru pudru do posypania

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy do miski, mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, gdy będzie płynne dodajemy do niego pół szklanki mleka i wlewamy do dołka w misce. Resztę mleka lekko podgrzewamy, by miało temperaturę ciała, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru. Płynne drożdże pozostawiamy na około 5 minut, by zaczęły się lekko podnosić, po czym wlewamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej użyć do tego celu widelec lub mikser (osobiście preferuję użyć widelec, mniej wtedy jest zmywania, a poza tym nie ma obawy, że nasz mikser przy tęgim cieście drożdżowym zakończy swój żywot :)
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy jagodami (lub innymi owocami) i robimy kruszonkę.


Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a na koniec mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z jagodami.


Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 45 minut.


Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut, w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.


R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jagodowo Nam edycja 5!

6 komentarzy:

  1. pyszne, domowe ciasto
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. przeczytałem z zainteresowaniem i w końcu zapisałem sobie przepis w pliku "do zrobienia" będę musiał wypróbować - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooooooooo! koniecznie muszę sprawdzić ten przepis! Pozdrawiam cieplutko Tusia z MK Gotuje i MK Czytuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Córka ma alergię na jajka więc koniecznie muszę sprawdzić ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis jest świetny. Polecam wszystkim, którzy nie mogą jeść jajek. Latem non stop piekłam z borówkami albo truskawkami, teraz na sucho albo z rodzynkami.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly