poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem


Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją.



Ciasto:
50dag mąki
20dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20dag margaryny
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**)
2 cukry waniliowe
3 łyżeczki cynamonu
¾ szklanki rodzynek

Dodatkowo:
1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania

Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.

Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.

*Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną.

**Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja.

W tym miejscu do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz przepłukane wrzątkiem rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście.


Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty.


Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier nam się nie rozpuści.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 komentarzy:

  1. Dla mnie szarlotka musi mieć kratkę! Ta jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak precyzyjnie wykonana kratka:)Bardzo lubię szarlotkę,a najbardziej taką ciepłą,prosto z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka-Królowa wśród ciast!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Kochana, zaszalalas:-) To rowniez jedno z moich ukochanych ciast. Jak pieknie je udekorowalas, mistrzostwo swiata:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak szarlotki czy jabłeczniki to niewątpliwie najlepsze ciacha na świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majstersztyk! Tym przepisem obudziłaś we mnie nieuświadomioną ochotę na szarlotkę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak, jabłecznik! Najlepsze ciasto na niedzielną herbatkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie! Dostanę kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly