wtorek, 30 kwietnia 2013

Domowa Pizza wersja od A do Zet


Pizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :)


Ciasto drożdżowe na pizze:
3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania)
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka (letniego)
½ szklanki wody (letniej)
1 – 2 łyżki oliwy

Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem.

Sos pomidorowy:
90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

Dodatki:
200 – 300g sera np. gouda
2 cebule
1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kiełbasa śląska
Pieczarki

Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż sparzy nam drożdże i nie wyrosną), a następnie mieszamy widelcem tak długo, aż drożdże się rozpuszczą, po czym pozostawiamy na około 5 minut, by podwoiły swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę i sól, tworząc dołek, do którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :)

Rozwałkowane ciasto na pizze przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem, zachowując około 1,5 - 2cm przerwy od krawędzi, by sos pomidorowy nam się nie przypalił. Jeśli lubicie grubsze boki ciasta, najlepiej je nieco przywinąć i mocno ścisnąć palcami.

Następnie nakładamy pozostałe składniki pizzy, zaczynając od cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była ładnie podpieczona :)


Pizze wkładamy do gorącego piekarnika. Najlepiej najpierw go rozgrzać do 220°C, gdy będzie gorący, włożyć pizze (na środkowy poziom piekarnika) i po około 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze około 15 – 20 minut. Pizza jest gotowa, gdy spód jest rumiany.

Upieczoną pizze wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut, by lekko odparowała, a następnie kroimy na kawałki.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




12 komentarzy:

  1. Wow, wyglada pieknie i bardzo apetycznie.Chetnie bym sie wprosila:-)U mnie w domu wszyscy sa amatorami pizzy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja pizza wygląda wspaniale!! Aż ma się ochotę zjeść kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa pizza, tak bardzo lubię, tak bardzo chcę! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe pizze są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajnie opisany artykuł Kochana!! a pizza wygląda przepysznie i niezwykle profesjonalnie...ja znam tylko 1 przepis podstawowy na nią teraz mam dwa;P pozdrowionka
    Tusia
    MK Gotuje

    OdpowiedzUsuń
  6. z swoim domowym dodatkami jest najlepsza,,,fajna pizza Ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza chodzi za mną od miesiąca, jak tylko uspokoi mi się na uczelni, wiem co będę robić :)
    Aż ślinka cieknie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj o takiej pizzy marzyłam.A tu proszę jak na zawołanie. Mam lenia kuchennego i wpraszam się na twoją pizze :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupę, kotlety z resztek potrafię sobie wyobrazić, ale pizzy nigdy. Jak już ją robić to od razu na bogato;)

    OdpowiedzUsuń
  10. zaraz bede robić ;) jakich wymiarów jest blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już zależy od Ciebie, jaką grubość ciasta do pizzy lubisz. Pamiętaj, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Ja zwykle robię pizze na największych blaszka z piekarnika :) ale jeśli takich nie masz, zawsze możesz zrobić mniejszą :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly