wtorek, 16 kwietnia 2013

Kakaowe ciasteczka owsiane bez pieczenia


Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Robi się je bardzo szybko, gorzej jest odczekać ten czas kiedy stygną. Zazwyczaj jest tak, że tylko chodzę i sprawdzam, czy już są twarde, odrywając i kosztując po jednym :) No i zawsze jakaś część ciasteczek znika nim dobrze wystygną, a ta część zależy od tego ilu jest tych testerów :)
Ciasteczka posiadają dość dużo magnezu, wiec jeśli cierpicie na niedobry, jak ja to polecam :)
Przepis wymyśliłam sama, ale robiliśmy takie ciasteczka po raz pierwszy w podstawówce, jednak przepisu z wtedy nie mam, więc zrobiłam według siebie i wyszły pyszne :)




Składniki:
300g płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi)
½ szklanki cukru
200g margaryny lub masła 82%
2 łyżki kakao
100ml mleka
150g ziarenka (np. słonecznik, siemię lniane, sezam lub inne)

Tłuszcz rozpuszczamy, następnie dodajemy do niego cukier, kakao i mleko. Całość gotujemy około 3 – 5 minut od zawrzenia. Następnie wsypujemy ziarenka i płatki, po czym dobrze mieszamy.



Z gotowej masy formujemy łyżeczką niewielkie ciasteczka, które układamy na papierze pergaminie i pozostawiamy, by dobrze wystygły (na co najmniej 2 godziny).


Gdy ciasteczka będą twarde, odrywamy je delikatnie z papieru i układamy na talerz.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


24 komentarze:

  1. Ja tez lubie robic takie ciasteczka:-) Szybkie, proste, smaczne i zdrowe - czyli perfekcyjne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł! Ja nigdy nie robiłam takich ciasteczek, ale zachęciłaś tym, że nie trzeba posiadać piekarnika by je przygotować:) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne te ciasteczka:) ciekawa jestem ich smaku, bo nie próbowałam jeszcze takich "surowych" ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować!!! Prezentują się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciastka z mojego dzieciństwa :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś sobie przypominam, że chyba moja mam robiła podobne jak byłam mała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł! takich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze :))) mnie też się te ciasteczka kojarzą z dzieciństwem :)) warto je zrobić, bo szybko i pysznie :)))
    Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam je już wielokrotnie...:) Racja, to smak dzieciństwa, moje dziecko też będzie miało taki smak z dzieciństwa:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! trzeba coś zachować dla potomnych :)) też chcicałabym żeby moje dzieci miały "smaki dzieciństwa" inne niż słodycze ze sklepu :)))

      Usuń
  10. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa. Kiedy na półkach był tylko ocet a czekolada na kartki te ciasteczka były u mnie często robione. Porywam jedno tak smakowicie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka są pyszne, mam nadzieje, że te czasy gdy nic nie było minęły bezpowrotnie :)

      Usuń
  11. bardzo fajne! myślę, że na takie ciacha mogłabym sobie raz na jakiś czas pozwolić...pozdrawiam ;P

    OdpowiedzUsuń
  12. Olinko! Jak zwykle świetny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś zrobiłam te Twoje ciasteczka i są po prostu obłędne:) Dziękuję Olinko za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też takie kiedyś robiłam i całkiem o nich zapomniałam :) Dziękuję Olu za przypomnienie :)Muszę zrobic moim chłopakom :) Pozdrawiam serdecznie
    Małomiasteczkowa Pani Domu

    OdpowiedzUsuń
  15. musza byc pyszne! sprobowac musze koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam i jem i oderwać się nie mogę :) wspaniałe wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na margarynie i z dodatkiem cukru to nie jest nic a nic zdrowe niestety.
    Maslo i zamiennik cukru np erytrytol lub zwyczajny miod i sprawa wyglada zupelnie inaczej. Ciasteczka sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy , w stanie wojennym robiłam je dla dziecka , masło było duuuzym luksusem.

      Usuń
  18. Zrobiłem. Dobre ale muszę dać mniej płatków albo zrobić więcej polewa. A w smaku jak z dzieciństwa 😁

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly