środa, 24 kwietnia 2013

Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem


Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)

 

Składniki:
500g makaronu gotowego lub domowego
800g pieczarek
2 średnie cebule
50g margaryny
30g masła
Sól
Pieprz

Domowy makaron:
 4 jajka
 Ok. 3 szklanki mąki
 Ok. ½ łyżeczki soli

2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką.
Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując z obu stron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu.
Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce lub papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas, by lekko przeschły. Co pewien czas przewracamy ciasto. Jeśli nie jest już lepkie możemy je pokroić, w dowolne kształty. U mnie były to trójkąty. Uważajcie by ciasto zbytnio nie przeschło, bo będzie go ciężko pokroić i może się łamać.
Pokrojony makaron rozsypujemy na ściereczkach i pozostawiamy by całkowicie wyschnął. Najlepiej pozostawiać go tak na cały dzień, co pewien czas go przewracając.

Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w średnio grube plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i dusimy razem z pieczarkami pod przykryciem, przez jeszcze około 7 minut, aż pieczarki zmiękną.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym przecedzamy i przelewamy wodą.

Pieczarki mieszamy razem z makaronem, dodajemy do nich masło, sól i pieprz. Całość mieszamy razem i podejemy.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak proste danie makaronowe z pieczarkami. Bardzo dziękuję za dodanie do mojej pieczarkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to połączenie - makaron i pieczarki :) Zawsze wychodzi pyszny i szybki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, ja robie lazanki tylko raz w roku na Wigilie. W sumie to nie wiem dlaczego:-) Twoje danie Kochana wyglada super smacznie - uwielbiam pieczarki, wiec na pewno by mi bardzo smakowalo! I jak apetycznie wyglada:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łazanki zawsze jadałam z kapustą, ale Twoja wersja bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ważne, że danie proste,najważniejsze że smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łazanki są pyszne ;) U mnie robi się je z kiełbaską i boczkiem surowym wędzonym podsmażonym, świetnie nadaje aromatu całemu daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowy makaron.Obiadek super. Takie domowe bo bym mogła bez końca jeść. Pozdrawiam również niestety kichająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja miłością do pieczarek zapałałam całkiem niedawno, teraz mogłabym je jeść bez końca;) Co do łazanek, faktycznie niby proste danie, ale w smaku przepyszne, zwłaszcza, kiedy się go za często nie serwuje;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly