środa, 31 października 2012

Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha!


Furgoły pekińskie to takie troszeczkę inne gołąbki niż tradycyjne, przede wszystkim nie ma w nich ryżu, na co niektórzy, zwłaszcza panowie mają tzw. „długie zęby” :) A przepis podchwyciłam od mojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :)

Składniki:
Ok. 15 liści kapusty pekińskiej
½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego)
1 czerstwa bułka
1 cebula
1 jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki vegety
Pieprz wg uznania

Olej lub tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy:
1 koncentrat pomidorowy
sól

Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty od zawrzenia. Tutaj trzeba uważać, gdyż listki są bardzo delikatne i mogą się zbyt rozgotować. Ugotowane liście wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia.

Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy.



Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony.

No i na koniec sos pomidorowy.
Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy, leciutko solimy do smaku i gotowe.



R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Printfriendly