Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec
już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli. Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna
i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub
zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone
brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :)
czwartek, 26 marca 2015
wtorek, 24 marca 2015
Sernik Zebra
Po cieście Zebra, przyszedł czas na czarno – biały serniczek
w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje
niesamowity smak i aromat.
czwartek, 12 marca 2015
Drożdżówki z serem
Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci.
U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz.
Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami
np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi
dodatkami :)
wtorek, 3 marca 2015
Pizza ze szpinakiem
Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje
obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić
z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja
szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją
zrobię :)