Kilka lat temu miałam okazję spędzić parę miesięcy na
Cyprze, czyli greckiej wyspie, gdzie rosną kaktusy, palmy i przepyszne cytrusy.
Dziennie na śniadanie zajadałam się pysznym dżemem z pomarańczy z cieniutkimi
paseczkami skórki pomarańczowej. Po prostu niebo w gębie! A dodam jeszcze, że w
tamtych czasach nie byłam zwolenniczką dżemów, bo większości były dla mnie zbyt
słodkie. Po powrocie do kraju, brakowało mi tamtego smaku i zaczęłam produkcję
własnego dżemiku pomarańczowego. Ze względu na cenę pomarańcz, polecam
zrobienie go zimą, gdy jest sezon na cytrusy i można je kupić dość tanio, a do
tego są bardzo dobre w smaku.
Składniki (na 2 – 3 słoje):
1kg obranych pomarańcz, czyli około 1,4kg całych pomarańcz (lub 800g pomarańcz i 200g dyni)
1kg obranych pomarańcz, czyli około 1,4kg całych pomarańcz (lub 800g pomarańcz i 200g dyni)
300g – 350g cukru
Dodatkowo do przyrządzenia według I sposobu, czyli dżemu:
Żelfix 3:1 lub Dżemixem 3:1
PS. Dodanie dyni do dżemu sprawia, że staje się gęstszy,
przy czym nie traci swego pomarańczowego smaku (dynia jest tu niewyczuwalna).
PPS. Proponuje zrobić dżem z podwójnej lub potrójnej porcji,
zwłaszcza ten wg II sposobu.
Pomarańcze parzymy i obieramy ze skórki i białej grubej
błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a
następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli
nie posiadacie takich urządzeń możecie posiekać pomarańczę drobno nożem.
Do wersji z dynią: dynię obieramy, kroimy w kostkę, a
następnie mielimy razem z pomarańczą.
Z skórki z 1 – 2 pomarańcz* wykrawamy nożem większość
białego miąższu i kroimy ją w cieniutkie podłużne paski, długości około 1 –
2cm.
* Większe ilości skórki pomarańczowej mogą spowodować, że
dżem będzie zbyt gorzki.
Sposoby przetworzenia pomarańcz:
I - najprostszy i najszybszy z proszkiem żelującym 3:1, czyli Dżem.
Zmielone pomarańcze (lub pomarańcze i dynię) przelewamy do
garnka, dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i gotujemy w głębokim garnku wg
przepisu na opakowaniu, czyli mieszamy z proszkiem żelującym i zagotowujemy ciągle
mieszając. Następnie dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze
około 3 minut. Po zdjęciu z ognia mieszamy tak długo, aż zniknie piana (jeśli
jest). Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych (wrzątkiem lub w
piekarniku) słoiczków. Szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem na około 5
minut.
II – wymagający większego nakładu czasu, ale zdrowszy - konfitura :)
Zmielone lub pokrojone pomarańcze (lub pomarańcze i dynię)
przelewamy do głębokiego garnka i zagotowujemy, następnie dodajemy cukier i
ponownie zagotowujemy. Następnie gotujemy dżem na wolnym ogniu, co pewien czas
mieszając przez około 30 minut (w garnkach z grubym dnem krócej). Po tym czasie zdejmujemy go z ognia i pozostawiamy,
na około 1 – 2 godziny, by przestygł. Następnie znowu zagotowujemy, gdy zewrze
gotujemy na wolnym ogniu, kolejne 30 minut i znowu odstawiamy na 1 – 2 godziny,
po czym jeszcze raz czynność tę powtarzamy.** Chwilę przed końcem ostatniego
gotowania dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i przekładamy dżem do
słoiczków. Szczelnie zakręcamy, a
następnie pasteryzujemy przez około 10 minut od zawrzenia wody w garnku.
Pamiętajcie by: słoje miały mniej więcej jedną wielkość, by podłożyć pod nie szmatkę lub siatkę i by nalać ciepłej wody nie więcej niż do połowy wysokości słojów.
**Pod koniec drugiego gotowania można zrobić test gęstości dżemu, wylewając niewielką jego ilość na zimny talerzyk lub podstawkę i czekając chwile, aż wystygnie. Jeśli konsystencja nam odpowiada możemy zrezygnować z ostatniego gotowania lub skrócić jego czas.
Dżem i konfitura z pomarańczy doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ale również do różnego rodzaju ciast np. Wuzetki, Tortu, czy Tiramisu marchewkowego. Konfitura jest świetnym środkiem słodzącym do herbaty :)
Pamiętajcie by: słoje miały mniej więcej jedną wielkość, by podłożyć pod nie szmatkę lub siatkę i by nalać ciepłej wody nie więcej niż do połowy wysokości słojów.
**Pod koniec drugiego gotowania można zrobić test gęstości dżemu, wylewając niewielką jego ilość na zimny talerzyk lub podstawkę i czekając chwile, aż wystygnie. Jeśli konsystencja nam odpowiada możemy zrezygnować z ostatniego gotowania lub skrócić jego czas.
Dżem i konfitura z pomarańczy doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ale również do różnego rodzaju ciast np. Wuzetki, Tortu, czy Tiramisu marchewkowego. Konfitura jest świetnym środkiem słodzącym do herbaty :)
R E K L A M A | ||
Robiłam dżem z dyni i był pyszny. Teraz wypróbuję dynię z pomarańczą :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZ samej dyni musi być też ciekawy :) podskoczę do Ciebie Beatko po przepis jak znajdę dynię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Od dawna za mną chodzi taki dżem , dziękuję za poddanie pomysłu :Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMałomiasteczkowa Pani Domu
W sam raz zimą do bułeczki z masłem i kubka mleka:)
OdpowiedzUsuńnooo, buła do tego i pyszna herbata, nie ma nic lepszego zimą, wieczorem....;)
OdpowiedzUsuń