czwartek, 19 grudnia 2013

Włoskie migdałowe ciasteczka


Uwielbiam piec i jeść różnego rodzaju ciasteczka. Tym razem postanowiłam uciec nieco w smaki, którymi zaraziła mnie moja koleżanka z dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone, a to jakieś drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam zrobić je na swój sposób i oto co mi wyszło :)





Składniki:
100g masła 82% lub margaryny
1 ½ szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ olejku migdałowego
3 szklanki mąki
100g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki) lub połamanych płatków migdałowych

Ok. ½ szklanki cukru pudru

Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy.


Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając dość spory odstęp między ciastkami. 



Po uformowaniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Ciasteczka migdałowe pieczemy w temperaturze maksymalnie 160°C na środkowym poziomie piekarnika (to ważne, gdyż włożenie blaszki na górny poziom może spowodować, że cukier puder się rozpuści i pęknięcia nie będą tak widoczne).



Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, układamy je do szczelnych pojemników, w których możemy je przechowywać nawet kilka tygodni.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Akcja Tęcza Smaków 3, kolor żółty:


ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3


9 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle smakowicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają! Uwielbiam wszystko co migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, moja koleżanka zakochałaby się w nich, uwielbiam wszystko co rodem z Włoch ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają:) Ja też lubię różnego rodzaju ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja zawsze robię takie z czekoladą :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, wyglądają cudnie :) Mogę się poczęstować takim ciasteczkiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne!Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2013/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki jest czas pieczenia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ale tak około 7 do 15 minut.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly