Przepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak, który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :)
Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :)
Składniki:
3 żółtka
150g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml śmietany kremówki
350 ml mleka UHT
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml spirytusu
Kawę zaparzamy z około 3 łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym smakowo lepszy :)
*Im gęstszy chcemy uzyskać likier, tym więcej dodajemy śmietany, a mniej mleka. Z moich proporcji wychodzi średnio gęstawy, ale wg mnie idealny :)
R E K L A M A | ||
Świetny musi być :) lubię likiery :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny, lubię taki likierki
OdpowiedzUsuńchyba w końcu muszę się skusić na zrobienie, chociaż z reguły nie lubię likierów :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie robiłam żadnego likieru..dziękuje za dodanie przepisu do akcji..
OdpowiedzUsuńzawsze można spróbować :) polecam :) zobacz również przepis na Ajerkoniak
UsuńJa robię trochę inny, ale Twój wypróbuję bo składniki mi pasują:)
OdpowiedzUsuńsmaczny i to nawet bardzo:)
OdpowiedzUsuńJotka ja też zbyt za likierami nie przepadam, ale ten jest fajny :)