piątek, 27 listopada 2015

Murzynek z orzechami włoskimi


Przepis na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :)





Ciasto:
3 jajka
1 ¼ szklanki cukru
½ szklanki oleju
600ml kefiru
2 – 3 łyżki kakao
Około 200g musu z jabłek lub dżemu
3 łyżeczki sody
3 szklanki mąki

Masa orzechowa:
40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów)
25 dag cukru
30 dag masła
5 łyżek wody

Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek.
Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem.

Ciasto pieczemy w 180C około  40 minut do tzw. „suchego patyczka”, czyli po upływie czasu pieczenia wbijamy wykałaczkę do ciasta i sprawdzamy, czy jest suchy, jeśli tak, ciasto jest gotowe :)

Wierzch wystudzonego ciasta można wyrównać nożem.

Orzechy włoskie siekamy nożem, im bardziej rozdrobnione, tym prościej będzie rozprowadzić masę po cieście.

Masło, cukier i wodę zagotowujemy , dodajmy rozdrobnione orzechy i gotujemy około 5 minut, mieszając. Gotową masę pozostawiamy na około 10 - 15 minut, by lekko przestygła, a następnie rozprowadzamy ją równomiernie po cieście.

Gdy masa orzechowa całkowicie stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

Printfriendly