sobota, 8 sierpnia 2015

Ciasto ucierane z owocami np. z borówkami i jabłkami


Ostatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :)






Składniki:
300g masła 82% lub margaryny
300g cukru
5 jajek
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce np. jabłka i borówki

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta

Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym przelewamy ciasto do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy owoce (jeśli są soczyste lepiej dać  ich mniej, by nie zrobił się zakalec).


Ciasto pieczemy w temperaturze 170C przez około 45 minut (czas można wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego jaki szybki mamy piekarnik).


Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem przed podaniem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Uczta pod gołym niebem

8 komentarzy:

Printfriendly