Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej
natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po
prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo
szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak, ale jednak warstwa
kokosowa daje trochę inny smaczek.
Składniki na ciasto:
250g margaryny lub masła 82%
½ szklanki cukru
5 żółtek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kokosową bezę:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
10 dag kokosu
Dodatkowo:
Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek ze
słoja
Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach
tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu
to doskonały sok stuprocentowy.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy,
dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na
jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x
34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie
ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy
równomiernie.
Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy
cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy
jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową
rozprowadzamy na cieście.
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w
temperaturze 175⁰C
około 40 – 50 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w
wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A | ||
jupiiii, coś dla mnie, na pewno zrobię na święta;)))
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńświetnie:)
OdpowiedzUsuńAle musiało być pyszne...:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny jabłecznik:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka w wersji de luxe:)
OdpowiedzUsuńKocham takie jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńMmm smakowity jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl