czwartek, 15 maja 2014

Delikatne ciasto z rabarbarem


Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon.





Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
180g masła lub margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600g rabarbaru 

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do chwili, gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki rabarbar.


Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut. 

Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rabarbalove

Rabarbalove

Piknik majowy

6 komentarzy:

  1. Cała moja rodzinka bardzo lubi to ciasto, jest delikatne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzinka bardzo lubi to ciasto, jest delikatne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio bardzo mnie ciągnie do rzeczy z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbarem jeszcze nie jadłam.
    Wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, pyszne, z rabarbarem... Dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje ! Kocham rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly