środa, 22 maja 2013

Śląskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, czyli kołacz


Kołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :) 

Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :)



Ciasto drożdżowe:
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
100g cukru
½ szklanki mleka
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli
4 ½ szklanki mąki

Kruszonka, posypka:
75g margaryny
75g masła
3 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki


Dodatkowo:
Margaryna do wysmarowania formy
800 – 1000g rabarbaru

Mleko lekko podgrzewamy, by było lekko ciepłe, ale nie gorące (zbyt ciepłe może sparzyć drożdże, które wówczas nie wyrosną), a następnie dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i sól. W sypkich składnikach robimy dołek, do którego dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, wodę, jajko i żółtka. Całość razem dobrze mieszamy widelcem lub szpatułką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Margarynę i masło rozpuszczamy, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy kruszonkę na jednolitą masę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz mieszamy dodając resztę mąki, a następnie przekładamy na średniej wielkości blaszkę, wysmarowaną margaryną.
Obrany rabarbar kroimy w kawałki około 2cm długości i układamy na cieście. Gdy całość mamy ułożoną, rozprowadzamy rękoma posypkę. Na koniec pozostawiamy ciasto na około 20 – 30 minut, by lekko podrosło.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie 35minut w 180°C.

Zimny kołacz można posypać cukrem pudrem, lecz najlepiej zrobić to przed podaniem ciasta na stół, wówczas mamy pewność, że sok i wilgoć z ciasta nie rozpuszczą cukru.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



11 komentarzy:

  1. ciekawy przepis..
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcik dziękuję za przyjyjęcie przepisu do akcji :)) może jeszcze uda mi się jeszcze coś dodać :))

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Moja babcia takie robiła:) A ja zawsze lubiłam skubać jeszcze gorącą "posypkę":)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham Rabarbar, a teraz jest jego czas...ciasta drożdżowe, z kruszonką;))mniam..pozdrowionka Kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. znam i całe wieki nie jadłem :) absolutnie perfekcyjny a ten błysk posypki aż kusi, pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  5. kołocz to ja bardzo lubię,przyznam szczerze że z rabarbarem nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. rabarbar i kruszonka, coś co uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis, dodaje do obserwowanych, moze i Ty sie zaobserwujesz ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu nie można tego nie lubić...:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly