czwartek, 21 czerwca 2012

Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :)


Kopa jest idealnym ciastem na lato, szczególnie dla osób które upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :)


Składniki:
200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu)
1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru)
½ szklanki rodzynek
1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.)
Około 1kg różnych, ulubionych owoców
600ml śmietany kremówki
3 śmietan-fixy
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do ozdoby:
Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka

Biszkopty kroimy w kawałki około centymetrowej wielkości i zalewamy alkoholem. Dodajemy rodzynki, bakalie i pokrojone w kawałeczki owoce.


Następnie ubijemy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek.


Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


>



1 komentarz: