wtorek, 10 czerwca 2014

Syrop z kwiatów czarnego bzu


Syrop z kwiatów czarnego bzu podobnie jak syrop z mniszka lekarskiego jest idealnym domowym sposobem do walki z przeziębieniem, więc warto go zrobić i stosować zamiast gotowych syropów z aptek. Ja najczęściej podczas choroby słodzę nim herbatę, co nadaje jej bardzo dobrego smaku, ale syrop można użyć też bardziej tradycyjnie, czyli brać go na łyżeczkę :) W letnie dni można stosować go jako dodatek do wody  mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :)






Składniki:
20 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 litr wody
1kg cukru
2 cytryny

Świeże kwiatki czarnego bzu (baldachy) po zebraniu rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około pół godziny, by wyszły z niego robaczki. Następnie odcinamy zielone gałązki. Pozostałe kwiatki wrzucamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane kwiaty pozostawiamy w przykrytym garnku do następnego dnia, tak by kwiaty moczyły się co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy z kwiatków sok (ręcznie lub przy pomocy gazy), przecedzamy go przez sito, by nie było zanieczyszczeń i wlewamy do dużego garnka (około 3 – 4 litrowego). Następnie zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do chwili, gdy całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut.

Dla wszelkiej pewności można jeszcze poddać syrop pasteryzacji tzn. zagotować słoje w garnku z wodą, od zagotowania wody gotujemy około 5 - 7 minut. Po czym pozostawiamy słoje w garnku na około godzinę, by lekko przestygły.

Ps. Z podanej porcji wyszło mi około 7 niedużych słojów, ale najlepiej zrobić  go więcej, bo okres zachorowań na grypę jest bardzo długi.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Domowy Wyrób

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

6 komentarzy:

  1. Moja Mama taki robiła,zgadzam się,że przy przeziębieniu idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie mój syrop wlałam do słoiczków :D jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. matkoo, tyle razy o tym słyszałam, a jakoś nie podeszła do te,atu, bo mi się wydawało, że to jakiś koszmarek z przygotowywaniem, a tu nie taki wilk straszny;) ciekawe jak smakujeeeeee?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować!:)

    Zapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszyscy zachwalają a ja jeszcze nie robiłam takiego syrop,

    OdpowiedzUsuń