czwartek, 17 kwietnia 2014

Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez


Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych, rolmopsów i śledzi opiekanych.





Składniki:
½ kg śledzi Matiasów (słonych)

Zalewa do śledzia Matiasa:
1 ½ szklanki wody
½ szklanki octu spirytusowego
½ łyżki cukru
¼ łyżki soli
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
2 – 3 średnie cebule

Dodatkowo:
Słodka śmietana 12%, 18% lub 30%
Słój pojemności około 1 litra

Cebule obieramy i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki około 2 – 3cm. Do słoja dajemy na przemiennie warstwę śledzi, warstwę cebuli (z zalewy) i tak aż słój będzie pełny (nie uciskamy warstw, jeśli zabraknie miejsca w słoju, bierzemy następny). Na koniec całość zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, by dobrze przeszły.
Śledzie podajemy ze śmietaną lub bez, w zależności jak kto lubi.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Smaki dzieciństwa

Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly