Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :)
Ciasto:
200g margaryny lub masła
½ szklanki cukru
5 żółtek
500g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bezowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Dodatkowo:
1 kg potartych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie potarte jabłka, wymieszane z cynamonem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto.
Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
R E K L A M A | ||
Dla mnie to szarlotka, ale nieważne jak się nazywa, liczy się że jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńTylko przepis odrobinę ;)inny
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! Kojarzy mi się z urodzinami, imieninami i innymi rodzinnymi imprezkami, bo zawsze wtedy gości na naszym stole ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)
taak Olu, dobre ciacho na imperezę i można przechowywać dość długo :)
Usuńuuu kocham to ciasto !
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://paradoxoftaste.blogspot.com/
Oh ale lubię takie ciacha, pyszności!
OdpowiedzUsuńU nas to kruszon, pyszności ;) Ostatnio jadłam !
OdpowiedzUsuńAle na jaką blachę? Pomocy....jestem w trakcie robienia
OdpowiedzUsuńAngeliko trochę się spóźniłam, ale ciacho na średniej wielkości blaszkę około 23 x 34cm.
UsuńPozdrawiam :)
wychodzi super ;) ale jak dla mnie to za duza ilosc cukru, zdecydowanie przeslodzone :D
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne 😉 robie juz drugi raz 💪 palce lizać 😍
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto 😘😘
OdpowiedzUsuńNaprawdę przepyszneeeeee👍👍👍
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne i bardzo łatwe w zrobieniu pamiętam jak mój brat mając 10lat je dla mnie zawsze robił. Moje aktualnie się piecze .😊
OdpowiedzUsuńTakie ciasto piekę pierwszy raz mam nadzieję że się uda 😁
OdpowiedzUsuńMoje już gotowe...Wyszło przepyszne...Nie miałam w domu budyniu ani waniliowego ani śmietankowego, za to miałam malinowy...ciacho wyszło miodzio, palce lizać ����
OdpowiedzUsuń