środa, 24 października 2012

Ekspresowe rurki francuskie z bita śmietaną


Gotowe ciasto francuskie jest super pomysłem zwłaszcza dla osób, które nie mają czasu na pieczenie skomplikowanych wypieków. A w tym wypadku rurki można upiec wcześniej i przed przyjściem gości ubić do nich tylko śmietanę. Jak się okazuje upieczone rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :)


Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
400ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodsze:)
1 cukier waniliowy
2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu*

Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy na złoty kolor, po czym jeszcze ciepłe zdejmujemy delikatnie z metalowych rurek-foremek.


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do którego po krótkiej chwili dodajemy sztywnik. Na koniec nadziewamy śmietanką rurki i gotowe :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

  1. Moje rurki właśnie są w piekarniku tylko że sama przygotowałam ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu pyszności, rurki wyglądają super, ja ostatnio kupuję ciasto w wersji light(np.z lidla), zawsze trochę mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uu ciasto w wersji light, ciekawa sprawa :) musze kiedys oglądnąć, chociaż mam troche pecha na lightowe sprawy, bo wiekszości zawierają one więcej kalorii niż normalnie, albo więcej sztucznych dodatków... ale może to ciasto będzie ok. Oczaje przy najbliższej wizycie w lidlu. Dzięki za info i pozdrawiam :)

      Usuń