Małpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :)
Ciasto: 100g margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 jajko
2 szklanki mąki
Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego
2/3 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy (proszek)
2 białka
80g czekolady
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm.
Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy.
Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy.
Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy.
Ciasto pieczemy w 180°C, około 50 minut.
R E K L A M A | ||
fajny ślimaczek:)
OdpowiedzUsuń