czwartek, 28 czerwca 2012

Danie z kurczaka z kolendrą, oregano i kolorowymi dodatkami


Danie z kolendrą to jedno z tych fajnych dań, które doskonale nadają się na wszelakie imprezy, jako danie na ciepło. Można je przyrządzić wcześniej i tylko przed podaniem podać. Można go także przyrządzić jako danie jednogarnkowe, wszystko zależy od garnka i fantazji kucharza :)

Składniki:
500g fileta z kurczaka
4 łyżki oliwy
2 papryki (każda inny kolor)
1 cebula
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów lub ½ kg świeżych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kolendry (mielonej)
Ok. 1 łyżeczka soli
pieprz

Filety z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy kolendrę i oregano. Jeszcze chwilę smażymy.


Osobno w garnku dusimy pokrojoną w kosteczki paprykę, cebulę i pomidory. Gdy jarzyny będą miękkie dodajemy do nich mięso, a następnie odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy.

Podajemy z pieczywem, makaronem albo samo :) Zawsze smakuje pysznie :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


4 komentarze:

  1. ile mięsa powinnam kupić tak żeby 13 osób się najadło? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłabym około 1,5 kg. Ale decyzje musi Pani podjąć w zależności od tego, czy będą jeszcze jakieś inne dania, czy też nie i jakie duże porcje Pani przewiduje.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję, tyle kupiłam :) będą jeszcze sałatki i taki typowo imprezowe rzeczy :)

      Usuń