Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu
i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci
mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a
zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z
cytryny. Pyszności :)
Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby:
1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając po tyle samo ile ważą:
cukru, tłuszczu i mąki, plus 1 łyżeczkę proszku i skórkę otartą z cytryny.
2. Lub według poniższego przepisu, który napisałam po
zważeniu jajek ( 1 średniej wielkości jajko waży około 50g).
Składniki:
4 jajka
200g cukru
200g margaryny lub masła 82%
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 cytryny
Polewa:
1 żółtko
1 łyżka cukru
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, po czym
wbijamy do niego po jednym jajku, stale miksując. Następnie zwalniamy obroty na
najniższe, dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i
miksujemy jeszcze około 5 – 7 minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy
skórkę otartą z cytryny, mieszamy i przelewamy do formy ( okrągłej o średnicy
około 22cm) dobrze wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie wysypanej bułką tartą.
Babkę cytrynową pieczemy około 30 – 35 minut w 180⁰C.
Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 5 minut w
wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy z pieca, pozostawiamy na kolejne 5
minut w formie i w tym czasie robimy polewę.
Żółtko ucieramy z cukrem przy użyciu widelca lub miksera na
kogel mogel. Następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz
miksujemy. Babkę delikatnie wyjmujemy z formy i rozprowadzamy po niej
równomiernie polewę przy pomocy pędzla lub łyżeczki. Chodzi o to, by babka
wpiła polewę, przez co zyska jeszcze bogatszy cytrynowy smak. Oblaną babkę
pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A | ||
Cudowna babka :) Jaka kolorowa!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Musi być pyszna, lubię cytrynowe smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuń