Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i
chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się
składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja
jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :)
Biszkopt:
5 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
700ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru
100 – 150g białej czekolady
200g płatków migdałowych
Ok. 50 – 100g kokosu do posypania
Dodatkowo:
Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej
niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną
pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po
czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek
miksujemy jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach, po czym zmniejszamy na
najwolniejsze obroty i wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w
zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo.
Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej wielkości
blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180⁰C przez około 25 minut.
Upieczony, lekko przestudzony biszkopt delikatnie odrywamy
od papieru i ponownie go na nim kładziemy. Zimny biszkopt nasączamy wodą lub
alkoholem.
Białą czekoladę trzemy na średnich oczkach tarki.
Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i
ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i
płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na
ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po
wierzchu kokosem i odstawiamy w zimne miejsce, by stężało. Rafaello cały czas
przechowujemy w lodowce.
R E K L A M A | ||
Rafaello-niesamowite ciasto;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne !!! Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńzaaaś mnie kupiłaś, mogłybyśmy się przyjaźnić jak nic, ale o tym już pisałam mln razy :D
OdpowiedzUsuńAaa Olinko, u mnie też niebawem będzie Rafaello - kilka dni temu robiłam:) Tylko ja z ciut innym kremem i na herbatnikach:) Twoje wygląda megapetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak rafaello :) Czy to ciasto czy te ciasteczka :) Wiórki kokosowe to jeden z moich ulubionych smaków :) uważam, ze każde ciasto z nimi smakuje wyśmienicie :) Ostatnio znalazłam fajną stronę: http://rogwojskiego.pl/ gdzie robią pyszne torty i figurki i chciałabym właśnie zamówić u nich figurkę ale o smaku kokosowym własnie do tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto lubię je w każdej wersji:)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ciasto, najlepsze <3
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl