wtorek, 16 grudnia 2014

Makowiec na cieście ucieranym


Ciasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :)





Masa makowa:
2/3 szklanki cukru
900ml mleka
300g mielonego maku
1 budyń waniliowy
Olejek migdałowy
100g rodzynek
100g mieszanki migdałów i orzechów
Skórka z pomarańczy

Ciasto:
250g margaryny lub masła 82% (miękkiego)
1 ½ szklanki cukru
4 jajka
500g  mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (¾ i ¼)

Dodatkowo:
Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.
  
Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto.

Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały i wlewamy rozpuszczony budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia.

Gdy masa jest zimna robimy ciasto.

Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie  łączymy obie masy.

Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową.

Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca.

Makowiec pieczemy w 180C, około 35 – 40 minut. Jeśli ciasto jest pieczone w mniejszej blasze, wydłużamy czas pieczenia.

Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem przed podaniem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Świąteczne słodkości!

Wigilia 2014

5 komentarzy:

  1. wiesz co lubię w Twoich przepisach na ciasta?
    są mega łatwe, szybkie, lekko o nich piszesz....a to nie częsta zaleta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do masy makowej nigdy nie dodaję tłuszczu, jednak bez miodu i ubitej piany z białek się nie może obejść. bardzo lubię makowiec w cieście ucieranym, u mnie w cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha- makowiec idealny- i fajny przepis na masę makową- nigdy nie robiłam z budyniem- na pewno wypróbuję.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny makowiec :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń