Szukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam
herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i
rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :)
Składniki:
70g masła 82%
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
2/3 szklanki mleka
300g herbatników
Ok. 100g kokosu
Aromat rumowy lub kieliszek rumu 20ml (lub inny aromat)
Herbatniki dobrze pokruszyć lub zmiksować. Masło, kakao,
cukier puder i mleko razem zagotować. Do ugotowanej masy dodać aromat lub rum,
a następnie stopniowo dodawać pokruszone herbatniki i mieszać łyżką. Gdy masa
dobrze się połączy, formować ręcznie niewielkie kulki (kulać jak kluski), a
następnie obtaczać w kokosie. Najlepiej kokos wsypać do niewielkiej miski z
wysokimi brzegami, lub do garnuszka i po uformowaniu wszystkich kulek, każdą z
osobna wrzucać do naczynia z kokosem i energicznie nim mieszać. Obtaczanie w
ten sposób idzie bardzo szybko, a trufle zachowują ładny kształt i kokos jest
równomiernie rozprowadzony.
Gotowe trufle układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub
folią aluminiową, tak by się nie stykały i pozostawiamy tak na kilka godzin by
przeschły.
R E K L A M A | ||
ojoj! ale to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję i dziękuję za dołączenie do akcji :)
Jakie urocze! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i szybkie w wykonaniu-pycha!
OdpowiedzUsuńPamiętam zajęcia ZPT i właśnie takie kuleczki.
OdpowiedzUsuńPyszne są :)
OdpowiedzUsuńHmm, znakomite :)
OdpowiedzUsuńBoskie trufle :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuń