środa, 22 października 2014

Marchewkowo – pomarańczowy wieniec


Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle. Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)





Składniki:
400g marchewki
170g masła 82% lub margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
150g dżemu pomarańczowego
2 płaskie łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Pomarańczowy lukier:
2 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki wody
Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych)

Dekoracja:
Ok. 50g płatków migdałowych

Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył.

Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.

Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na talerzu.

Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta.


Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do ostygnięcia.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Imieniny u cioci

7 komentarzy:

  1. Robiłam prawie identyczną, jest mega smaczna !!! Pozdrawiam serdecznie Olu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, nie znam, chętnie wprosiłabym się na kawę, na ciacho i na pogaduchy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentuje to ciasto. I kolor ciekawy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) Znam już smak ciasta z marchewką i jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczny wieniec :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń