czwartek, 12 czerwca 2014

Rolada waflowa Rafaello


Zwijanie wafli w rulon to taki trochę niestandardowy pomysł, ale przyznam, że całkiem mi się spodobał :) Nie wiem dokładnie już skąd wzięłam taką inspirację, ale najprawdopodobniej od siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden  razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)








  
Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych)

Masa budyniowa: 
100g masła 82%
200ml mleka
1 płaska łyżka mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
150g kokosu

Masa herbatnikowa:
170g herbatników
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru

Nadzienie:
150ml kremówki
1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan – fix
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g białej czekolady (potartej)

 Z 200ML mleka odlewamy około pół szklanki, w niej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego najpierw cukier, a gdy się rozpuści zawiesinę z obu mąk i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem w zimnym miejscu.

Herbatniki mielimy lub miażdżymy w pył. 2 szklanki mleka zagotowujemy, następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił, zdejmujemy z ognia wsypujemy mączkę z herbatników. Całość dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciepłą masę rozsmarowujemy na waflach.

Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i stale ucieramy, aż masa gładka i jednolita. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch masy hebratnikowej, którą mamy już na waflach.

Nadzienie:
Wersja z żelatyną – trudniejsza:
Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy 2 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, pozostawiamy na około 5 minut, by lekko napęczniała. Następnie wkładamy do garnuszka z wrzątkiem i mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny wlewamy około 2 łyżek śmietany, resztę śmietany miksujemy z cukrem waniliowym, gdy będzie już sztywna wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, stale miksując.

Wersja z śmietan – fixem – łatwa:
W wersji z śmietan fixem śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixem do sztywności.

Na koniec do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i mieszamy łyżką. Ubitą śmietankę przekładamy do szprycy, rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką lub do mocnego woreczka  i odcinamy jego koniec. Śmietanę wyciskamy  wzdłuż wafla, około 2 cm od jego końca. Wafel zwijamy w rulon i pozostawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu, by warstwy się zlepiły. Na koniec roladę kroimy ostrym nożem jak sushi.

Ps. Takie wafelki najlepiej przechowywać szczelnie zapakowane w folię w lodówce.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jak ugryźć wafla

Jak ugryźć wafla

Jeść czy grać?

Jeść czy grać?

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni


5 komentarzy:

  1. mamusiuuuuuuuuuu, zeŻarłabym wszystkie!! kocham rafaello, mogę je jadać tonami.....ale roboty z tymi cudeńkami....żeś wymyśliła;D

    OdpowiedzUsuń
  2. O la la! Coś dla mnie:) Kokosowy krem..mniam! Bardzo ładna rolada- i zapewne mega smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super :-) zjadłabym taką pychotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy siostry Anastazji są zawsze pyszne. Kremy budyniowe bardzo lubię. Fajna rolada bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń