środa, 14 maja 2014

Kokosowe wafelki Princessa



W mojej rodzinie tradycją było robienie do wafli kremu z dodatkiem kakao, postanowiłam to zmienić, więc zaszalałam i tak powstały wafelki kokosowe z białą czekoladą :)





Składniki:
250g margaryny
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
250g mleka w proszku np. granulowanego
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2/3 olejku waniliowego
100g białej czekolady
½ szklanki kokosu
Ewentualnie 2 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych

1 – 2 opakowania wafli kwadratowych lub prostokątnych (w zależności od wielkości)


Margarynę, cukier, cukier waniliowy (lub olejek) i mleko razem zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.

Do zimnej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy, następnie dodajemy kokos i migdały. Gotową masą przekładamy wafle, po czym pakujemy je w papier pergamin lub w folię, przyciskamy ciężką deską (lub odwróconym do góry nogami taboretem ;) i pozostawiamy tak na kilka godzin.

Gotowe wafle kroimy w romby, prostokąty, trójkąty lub kwadraty.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jak ugryźć wafla

Jak ugryźć wafla

Piknik majowy

Zdrowe fingerfood

6 komentarzy:

  1. Takie przekładance z kazdym kremem uwielbiam,jak zaczne to nie moge sie zatrzymac i potrafie wciągnąc całą paczke,dlatego bronie sie jak moge:)Twoje wygladają tak apetycznie ze, nie wiem czy dam rade by, nie isc i nie zrobic:).Pozdrawiam Aska
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/razowe-tarteletki-z-musem-rabarbarowo.html#more

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, do kawusi rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ty kusisz :) Muszę się za takie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne wafelki, nabrałam na nie okropnej ochoty

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha- i po co kupować- jak można zrobić samemu takie cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń

  6. Jak równiutko pokrojone - urzekają :)))

    OdpowiedzUsuń