Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które
można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub
kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem
szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)
Składniki:
500g makaronu gotowego lub domowego
800g pieczarek
2 średnie cebule
50g margaryny
30g masła
Sól
Pieprz
Domowy makaron:
4 jajka
Ok. 3 szklanki mąki
Ok. ½ łyżeczki soli
2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące
robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy
widelcem lub szpatułką.
Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie,
podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie.
Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 2 – 3mm,
podsypując z obu stron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu.
Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce lub
papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas, by lekko przeschły. Co
pewien czas przewracamy ciasto. Jeśli nie jest już lepkie możemy je pokroić, w
dowolne kształty. U mnie były to trójkąty. Uważajcie by ciasto zbytnio nie
przeschło, bo będzie go ciężko pokroić i może się łamać.
Pokrojony makaron rozsypujemy na ściereczkach i pozostawiamy
by całkowicie wyschnął. Najlepiej pozostawiać go tak na cały dzień, co pewien
czas go przewracając.
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w średnio
grube plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy
pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 5
minutach dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i dusimy razem z pieczarkami pod
przykryciem, przez jeszcze około 7 minut, aż pieczarki zmiękną.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym przecedzamy i
przelewamy wodą.
Pieczarki mieszamy razem z makaronem, dodajemy do nich
masło, sól i pieprz. Całość mieszamy razem i podejemy.
R E K L A M A | ||
Nie ma to jak proste danie makaronowe z pieczarkami. Bardzo dziękuję za dodanie do mojej pieczarkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to połączenie - makaron i pieczarki :) Zawsze wychodzi pyszny i szybki obiadek:)
OdpowiedzUsuńWiesz, ja robie lazanki tylko raz w roku na Wigilie. W sumie to nie wiem dlaczego:-) Twoje danie Kochana wyglada super smacznie - uwielbiam pieczarki, wiec na pewno by mi bardzo smakowalo! I jak apetycznie wyglada:-)
OdpowiedzUsuńŁazanki zawsze jadałam z kapustą, ale Twoja wersja bardzo przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńNie ważne, że danie proste,najważniejsze że smaczne.
OdpowiedzUsuńŁazanki są pyszne ;) U mnie robi się je z kiełbaską i boczkiem surowym wędzonym podsmażonym, świetnie nadaje aromatu całemu daniu :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy makaron.Obiadek super. Takie domowe bo bym mogła bez końca jeść. Pozdrawiam również niestety kichająco :-)
OdpowiedzUsuńJa miłością do pieczarek zapałałam całkiem niedawno, teraz mogłabym je jeść bez końca;) Co do łazanek, faktycznie niby proste danie, ale w smaku przepyszne, zwłaszcza, kiedy się go za często nie serwuje;)
OdpowiedzUsuń