poniedziałek, 26 listopada 2012

Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli.


Tak szczerze powiedziawszy to nie jestem entuzjastką tego typu dań, ale muszę przyznać, że jest całkiem dobre, a nawet powiem, że pyszne. Pierwszy raz jadłam i przyrządzałam tak krupnioki i żymloki u mojej teściowej i powiem szczerze, że jak na razie nie znam na nie lepszego sposobu :)

Danie to można zrobić na dwa sposoby, letni i zimowy. Latem przy użyciu grilla, a zimą piekarnika :) Oba dobre!


Składniki:
2 sztuki krupnioka lub żymloka
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone
1 duża cebula

2 łyżki oleju

Wszystkie jarzynki kroimy w bardzo drobną kosteczkę.


Na dość duży kawałek folii aluminiowej wlewamy dużą krople oleju i lekko ją rozsmarowujemy, następnie dajemy krupniok lub żymlok (kaszankę lub bułczankę) i całość posypujemy pokrojonymi jarzynkami. Na koniec zawijamy w folię aluminiową szczelnie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 30 minut lub na grillu.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz