poniedziałek, 5 listopada 2012

Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne


Do zrobienia zupy z dyni zainspirowała mnie moja koleżanka z czasów studiów, również Ola. Umieściła ona już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :)


Składniki:
70 dag dyni
700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe)
3 łyżki soku z cytryny
1 cebula
3 duże łyżki śmietany
1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze)
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
Sól
Pieprz

Dodatkowo:
Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy


Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy.


Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito.


Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki.

*Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania.

Smacznego :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


4 komentarze:

Printfriendly