Do zrobienia zupy z dyni zainspirowała mnie moja koleżanka z czasów studiów, również Ola. Umieściła ona już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :)
Składniki:
70 dag dyni
700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe)
3 łyżki soku z cytryny
1 cebula
3 duże łyżki śmietany
1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze)
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy
Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy.
Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito.
Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki.
*Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania.
Smacznego :)
R E K L A M A | ||
Beta- karoten dla odporności jak najbardziej!:)
OdpowiedzUsuńczemu nie :)
Usuńwidzę, że wszystkie Ole lubię dynię
OdpowiedzUsuńtak, chyba wszystkie :) ale cieszę sie, bo mam jeszcze dwie wielgachne dynie do przetworzenia :)
Usuń