Nastało lato, a z nim nasze polskie owoce sezonowe, truskawki, czereśnie i oczywiście agrest, z którymi polecam wypieki, gdyż są pyszne i orzeźwiające :) Za mną ciasto agrestowe już chodzi od dość kilku miesięcy. Może więcej niż pół roku. Byliśmy wtedy u znajomych na herbatce i Madzia upiekła takie pyszne ciasto z agrestem. Bajka. Przepisu oczywiście nie wzięłam, więc jak teraz pojawił się agrest to poszłam za ciosem i upiekłam ciasto według wymyślonego na poczekaniu przepisu, który muszę przyznać, jest smakowo bardzo podobny, do tego który chodzi za mną od miesięcy :)
Ciasto:
170g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
2 ½ szklanki mąki
40 - 50dag agrestu (lub innych owoców)
Do posypania:
1 łyżka cukru pudru
Miękki tłuszcz ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą średniej wielkości blaszkę. Na koniec wierzch ciasta posypujemy agrestem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C około 40 - 50 minut.
Wystudzone ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
ehh agrest, przez wielu zapomniany ;] a tu ciasto! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!
OdpowiedzUsuńAdi, masz rację, agrest trochę został zapomniany, a ja uwielbiam jego smak i zrobiłam z niego dżemiki i jestem na etapie robienia nalewki. Gdybym miała go więcej, zrobiłabym też kilka słoiczków, jak w zeszłym roku, bo uwielbiam zimą agrest dodawać do herbaty :)
UsuńFajne , na pewno smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUrszulo, smaczne i do tego bardzo proste w zrobieniu :) polecam serdecznie :)
UsuńZ agrestem jeszcze takiego nie widziałam,fajniutkie:)
OdpowiedzUsuń