poniedziałek, 19 marca 2012

Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa



Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie gotową babkę Panattone można kupić w hipermarketach, ale ten długi termin przydatności to działa na mnie trochę odstraszająco :) 
Przepis babkę jest moim przekształceniem kilku przepisów, m.in. przepisu na pączki. Jeśli chodzi o kształt, to trochę odbiega on od tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna.
Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe.
Polecam :)

Ciasto drożdżowe:
50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania)
12 dkg margaryny
250 ml mleka
5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru)
¾ szklanki cukru
6 żółtek
25 ml rumu lub spirytusu
½ olejku rumowego lub pomarańczowego
100g migdałów (najlepiej bez skórki)
200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki)
100ml rumu lub wódki
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Lukier:
ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier

Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się w nim co najmniej 30 minut.
Drożdże, sól i cukier umieszczamy w kubku lub szklance i mieszamy widelcem do momentu, gdy staną się całkowicie płynne. Dolewamy do nich letniego mleka, tak aby było trochę ponad pół szklanki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Osobno rozpuszczamy margarynę, do której wlewamy resztę mleka. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, do którego wlewamy mieszankę letniego mleka z margaryną. Jeśli jest zbyt gorące, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką.


Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy by podwoiło swoją objętość. Ja piekłam w blaszce keksówce 41 x 12,5cm i na tą ilość ciasta była idealna. Jeśli chcesz upiec babkę Panettone o tradycyjnym kształcie, wysmaruj spód tortownicy tłuszczem, a do jej boków włóż papier do pieczenia. Wówczas babka będzie miała więcej miejsca by rosnąć w górę. Ciasto pozostawiamy by podwoiło swą objętość, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 35 minut.


Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Sposób na lukier
Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy mleko i mieszamy łyżeczka, aż powstanie nam jednolita, gęstawa konsystencja. Lukrujemy i gotowe :)


Pozdrawiam :)

R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >



5 komentarzy:

  1. Ostatnio oglądałam jakiś program kulinarny, w którym występowała ta babka i myślałam o znalezieniu na nią przepisu. Dziękuję więc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi mnie taka babka ,zapisuje sobie na nia przepis,juz dawno zbieralam sioe z jej upieczeniem...rowniez dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja dziękuję za ciepłe komentarze :) cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekna baba .dziekuje za udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Włoską babkę Panettone przygotowuje się przez 3-4 dni zanim zostanie upieczona.

    OdpowiedzUsuń