Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i
chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się
składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja
jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :)
piątek, 27 lutego 2015
poniedziałek, 23 lutego 2015
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym
Od pewnego czasu eksperymentuję
z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu,
ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej
się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się
kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.
W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka, który
też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi
by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten
kebab :)
Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
wtorek, 10 lutego 2015
Włoskie faworki cytrynowe
W moim domu rodzinnym na Tłusty czwartek obowiązkowym wypiekiem
były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który
znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje
wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco
inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję.
Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :)
Pączki z twarogiem i marmoladą
Postanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę
bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na
dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w
ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :)