piątek, 31 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe z kruszonką


Mam trochę sentyment do tego przepisu, bo to pierwsze ciasto drożdżowe jakie w życiu upiekłam :) Byłam wtedy jeszcze można powiedzieć dzieckiem, a przepis przyniosła moja mama od cioci (moja mama przeciwniczka ciast drożdżowych :)  No i mama powiedziała wtedy, że ona nie będzie tego piekła, ale jeśli chce to mogę spróbować. Kiedyś piekłam je często, potem próbowałam nowych rzeczy, a ostatnio przypomniał mi się jego smak i postanowiłam wrócić do przepisu sprzed lat. Co najlepsze ciasto wyszło mi rewelacyjne, rumiane, wprost idealne! No może nawet było zbyt idealnie ;) A teraz może powiem o tej ciemnej stronie medalu. Oczywiście jak zobaczyłam, że tak pięknie wyszło, to wpadłam w dziki zachwyt i stwierdziłam, że wyjmę ciasto z piekarnika, przełożę na drugą blaszkę, by szybciej przestygło i skoczę po aparat, by cyknąć kilka fotek na bloga. No i w tej radości jakoś tak się stało, że gorące ciasto wylądowało mi do góry dnem na podłodze. I ot cała kuchenna katastrofa. Pozbierałam szybko ciasto, a właściwie strzępy, które z niego zostały (na szczęście podłoga była czysta :) i zostawiłam. Myślałam, że już nic z tego nie będzie, ale udało mi się wykroić jeden ładny kawałek, który umieszczam na blogu. Na zakończenie powiem może jeszcze, że to nie jest tak, że jak ktoś jest blogerem, czy kucharzem, to wszystko wychodzi idealnie. Często się coś nie udaje, zwłaszcza gdy się chce, by wyszło. Najważniejsze, by się nie poddawać i pichcić dalej :)


środa, 29 stycznia 2014

Dżem i konfitura z pomarańczy na różne sposoby


Kilka lat temu miałam okazję spędzić parę miesięcy na Cyprze, czyli greckiej wyspie, gdzie rosną kaktusy, palmy i przepyszne cytrusy. Dziennie na śniadanie zajadałam się pysznym dżemem z pomarańczy z cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej. Po prostu niebo w gębie! A dodam jeszcze, że w tamtych czasach nie byłam zwolenniczką dżemów, bo większości były dla mnie zbyt słodkie. Po powrocie do kraju, brakowało mi tamtego smaku i zaczęłam produkcję własnego dżemiku pomarańczowego. Ze względu na cenę pomarańcz, polecam zrobienie go zimą, gdy jest sezon na cytrusy i można je kupić dość tanio, a do tego są bardzo dobre w smaku.