Małe piwo, czyli galaretka z bitą śmietaną i owocami. Deser
bardzo prosty, a jednocześnie smaczny. Jeśli macie owoce i nie wiecie co z nich
zrobić, polecam zalać je galaretką. W ten sposób owoce na dłużej utrzymują świeżość,
a zawsze można zrobić deser na kilka dni :) Ja właśnie tak zrobiłam ostatnio,
podczas pobytu w Niemczech, gdy się okazało, że mam dość sporo owoców, które
trzeba szybko zużyć, a jako że było mało miejsca w lodówce, deser zrobiłam w
kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki.
czwartek, 27 czerwca 2013
piątek, 21 czerwca 2013
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami
Chili z mięsnymi kuleczkami to danie, które od lat gości w zbiorze naszych rodzinnych przepisów.. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam dokładnie skąd pochodzi przepis,
ale po opublikowaniu tego posta, cała prawda wyszła na jaw :) Przepis podarowała mojej mamie ciocia Halinka, (osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie
pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy,
wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko
podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem, czy ryżem również smakuje wybornie
:)
czwartek, 20 czerwca 2013
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc jest, czymś akurat dla amatorów tzw. „podrobów”, ja szczerze mówiąc takim amatorem nie jestem (przyznaję bez bicia :) ale wiem, dwie rzeczy: 1. podroby są zdrowe, 2. wszystko da się zjeść, byle było dobrze przyrządzone i przyprawione (takie moje motto życiowe :) No w każdym razie, przepis na serca pochodzi od mojej Teściowej i gdy je zrobiłam, to stwierdziłam, że nawet smaczne danie tak, więc i Wam polecam wypróbowanie, tego dość nietypowego gulaszu.
środa, 12 czerwca 2013
Śląskie domowe nudle, czyli makaron
Nudle, czyli makaron są jednym z przysmaków mojego
dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto
makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do
zup, sosów, bringoli, pierogów, ale również, jako płatki do lazanii, czy ciasto
pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni,
czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić na większe
kawałki, a następnie upiec go na patelni, bez dodatku tłuszczu). To, w jaki
sposób użyjecie makaronu zależy już od Was, a więc podaję przepis :)
ps. najlepiej zrobić z podwójnej porcji.