poniedziałek, 29 września 2014

Nalewka z malin


Malinówka to nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z ulubionych nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą, zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :)

piątek, 26 września 2014

Nalewka z pigwy japońskiej


Owoce pigwowca japońskiego, wyglądają jak małe żółte jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat uważana jest za jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :)

czwartek, 25 września 2014

Papryka w słoju – dodatek do leczo i innych dań


Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki, która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)

poniedziałek, 22 września 2014

Proste ciasto ucierane ze śliwkami


Ten przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :)

czwartek, 18 września 2014

Aromatyczne maliny z cukrem na zimę (mrożone)


Będąc na wakacjach u rodziny w Niemczech, dostaliśmy od sąsiadki pochodzącej z Kazachstanu, słój mrożonych malin. Powiem szczerze byłam bardzo zaskoczona ich smakiem i zapachem, bo smakowały jak świeżutkie maliny prosto z krzaka. Zwykle moje przetwarzanie malin to było robienie kompotów, ale jednak po przegotowaniu malina traci aromat i nie smakuje już tak dobrze, poza tym dodatkowym plusem takiego przetwarzania jest to, że można zamrozić dowolną ilość malin, a jeśli ma się swoje w ogródku, to można co pewien czas przygotować słój i zamrozić, a w kompoty z małą ilością owoców nie opłaci się bawić. Jeśli macie maliny i miejsce w zamrażalniku polecam wypróbować ten sposób. 

Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc.

Sałatka z sześciu jarzyn do słoja


Ta sałatka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :)

piątek, 12 września 2014

Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez



Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.

czwartek, 11 września 2014

Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą


Dostałam w prezencie dużą ilość cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.

czwartek, 4 września 2014

Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry


Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy, o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)


Printfriendly