piątek, 25 maja 2012

Ciasto makowo jabłkowe


Ciasto makowo  jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :)

czwartek, 24 maja 2012

Gwiezdne ciasto rabarbarowe pod puszystą pierzynką :)


Gwiezdne ciasto rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :)

środa, 23 maja 2012

Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką


Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :)

poniedziałek, 21 maja 2012

Paszteto - burger, czyli burger z pasztetem i ekstra dodatkami :)


 Przepis jest prosty i na pewno bez niego każdy spokojnie dałby radę... Ale postanowiłam dodać go jako nową inspirację :)

Pasztet z karkówki


Nie wiem jak Wy, ale ja lubię wiedzieć co jem, dlatego boje się jeść gotowych, kupowanych w sklepach czy restauracjach pasztetów, które najczęściej robione są z odpadów, a cały sekret polega na tym, że kucharz wie jak sprawę załatwić by coś smakowało wybornie. Zatem polecam zrobienie swojego pasztetu, który sprawi, że poczujecie różnicę. 

piątek, 18 maja 2012

Ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ( + z czekoladą)



Ciasteczka ze słonecznika i płatków owsianych są moją trochę zmodyfikowaną wersją American chocolate chips cookies. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :)

wtorek, 15 maja 2012

Likier kawowy


Przepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak, który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :)
Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :)

piątek, 11 maja 2012

Szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego


Pewnie wszyscy lubicie krówki- ja osobiście uwielbiam, chociaż z powodów alergicznych muszę na nie uważać. No, ale co tam :) Poniżej przedstawiam kilka opcji na szyszki z krówek. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, więc proszę nie przerażajcie się tym, że dużo się rozpisałam :)

czwartek, 10 maja 2012

Pancakes- czyli naleśniki na styl Amerykański :)



Kolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach, czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z syropem klonowym, czasami z borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :)

środa, 9 maja 2012

American Chocolate Chips Cookies- kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami, tzw. pieguski


 Chocolate chips Cookies przypominają mi moją praktykę w Stanach i wycieczkę z Tanyą, jej córeczką Markie i Nadią do Telluride- małego górskiego miasteczka w stanie Colorado, w którym swoje domy miały takie sławy jak Oprah, czy Tom Cruise. Żadnej z sław nie spotkałam, ale obok wyciągu gondolowego, był mały sklepik z pieczonymi na miejscu kruchymi ciasteczkami z czekoladą. Jak dla mnie były gigantyczne, bo wielkości dłoni- dlatego też sprzedawali je na sztuki. W każdym razie wycieczkę mile wspominam, a ciasteczka zaczęłam wypiekać sama, do czego Was również zachęcam :) 

wtorek, 8 maja 2012

Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :)


Syrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów. Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem. Polecam go zrobić, gdyż jest pyszny i na pewno się każdemu przyda :)

Printfriendly